środa, 8 lutego 2012

Bułeczki cynamonowe (dla cierpliwych)



Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka letniej wody lub mleka
  • 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła
Nadzienie:
  • 1 i 1/2 łyżki cynamonu
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
Kruszonka:

  • 8 dag mąki
  • 5 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 5 dag masła

Oraz:
  • 1/4 szklanki roztopionego masła/oliwy do posmarowania ciasta, oliwa do posmarowania bułeczek, roztrzepane jajko - opcjonalnie

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe: Wymieszać przesianą mąkę, sól, cukier. Do mleka dodać drożdże i mieszać przez chwilę aż się rozpuszczą. Mleko z drożdżami wlać do mąki razem z olejem lub roztopionym masłem. Wymieszać łyżką, następnie wyrabiać ręką aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło. Wyjąć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez minutę, uformować kulę, włożyć ją do czystej większej miski (ciasto podwoi objętość), wysmarowanej olejem, przykryć folią i wstawić do lodówki na jedną noc lub maksymalnie na 4 dni.

W dniu pieczenia…wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na stolnicę i uformować kulę. Zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 35 cm, na grubość około 6 - 7 mm, podsypując w razie konieczności mąką. Wierzch posmarować roztopionym masłem/oliwą, posypać  mieszanką cynamonu i brązowego cukru. Zwinąć ciasto w roladę, rozpoczynając od dłuższego boku.

Pokroić na plastry o grubości 2,5 cm, ułożyć rozcięciem do góry w tortownicy lub bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując około 3 - 4 cm odstępy pomiędzy bułeczkami. Wierzch posmarować oliwą i przykryć luźno folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny, aż bułeczki zwiększą objętość. W tym czasie przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wymieszać razem i wyrabiać ręką, aż przestanie się kleić do dłoni. Włożyć do zamrażarki. (Jeśli zostaną jakieś resztki, można zostawić na następny raz ;) a przechowywać w zamrażarce).
Przed pieczeniem bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piekarnik nagrzać do 175'.

Bułeczki piec przez około 20 - 22 minut, aż będą ładnie zrumienione. Bułeczki najlepsze są na ciepło. Po ostudzeniu polać lukrem (warto trzymać je pod przykryciem).

Smacznego!


przepis został trochę zmodyfikowany a jest ze strony: klik

1 komentarz:

miło mi, że zostawiasz po sobie ślad :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...