czwartek, 19 stycznia 2012

Makaron ze szpinakiem i łososiem



      Skladniki:

  • makaron (np. spagetti)
  • sos pomodorowy (np. winiary)
  • pomidory w puszce (krojone)
  • szpinak (mrożony)
  • łosoś wędzony (skrawki lub w płatach)
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • cukier

*jeżeli chodzi o ilość, to według własnego uznania ;)

Makaron gotujemy al dente. W garnku przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu sos pomidorowy. Następnie dodajemy do niego pomidory z puszki (razem z ''sosem'' z puszki). Aby nie był on tak kwaśny od pomidorów dodajemy odrobinę cukru i próbujemy czy smak nam odpowiada :). Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (w zależności od ilości użycia szpinaku), ja użyła ok. 2 łyżeczek na 2 kostki zamrożonych liści, następnie stopniowo dodajemy wody tak aby szpinak się nie przypalił, ani nie był za suchy. Gdy szpinak będzie już gotowy (całkowicie rozmrożony) dodajemy do niego wędzonego łososia (jeśli używasz w płatach, można go wcześniej pokroić na mniejsze kawałki). Dodajemy pieprz i mieszamy (nie użyłam soli, ponieważ łosoś sam w sobie jest dość słony). Część sosu pomidorowego dodajemy na patelnię i mieszamy. Na koniec wykładamy makaron na talerz, polewamy naszą mieszanką z patelni oraz resztą sosu pomidorowego. Wła la! Nasze danie jest gotowe :)

Smacznego !



3 komentarze:

  1. Ze szpinakiem jest pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedna z moich ulubionych makaronowych wariacji! Muszę zrobić w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń

miło mi, że zostawiasz po sobie ślad :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...